SEO

SEO ОПТИМИЗАЦИЯ – ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕТЕ?

Много може да се говори за SEO оптимизацията. Много трябва и да се знае по този въпрос, ако искаме добри резултати за нашия бизнес. Алгоритмите на SEO оптимизирането постоянно се променят, което пък от своя страна изисква постоянна навременна осведоменост за начина, по който те работят. Изискват се и определени умения и доста познания за различните и ефективни начини за оптимизиране и появата на нашия бизнес в топ предложенията на търсачките.

Какво е всъщност SEO?

SEO (search engine optimization) е процес, при който вашият сайт се класира в търсачките. Ако вашето SEO е на добро ниво, то по-голяма е и вероятността да видите сайта си в челните места в търсачката, когато се търси по ключови думи, свързани с продукта или услугата, която предлагате. Ключовите думи играят изключително важна роля в този процес и тяхното значение никога не бива да се подценява. Ето защо, не е важно само да изработим сайт за бизнеса си, а да го „налеем“ с такова съдържание, което да носи ползи за нашите потребители. Съдържание, което е качествено, полезно, оптимизирано от към ключови думи и SEO оптимизирано едновременно.

Откъде да започнем?

SEO е област, в която редица професионалисти работят неуморно, последователно и непрестанно усъвършенстват практиките си. За човек без необходимите познания и опит оптимизацията би била огромно предизвикателство. И все пак, има лесни и работещи съвети за SEO за начинаещи, които всеки може да следва и да започне процесът на оптимизация със собствени усилия.

SEO анализ

Анализът включва изследване на моментното състояние на сайта. Тук се одитира  скоростта на зареждане, структурата и евентуалните грешки в кода, всички мета описания и тагове. Значение имат и вътрешните и външни линкове, всички текстове и снимки на сайта. 

  • Sitemap – Google Sitemap е фундаментален елемент от оптимизацията на вашия сайт. Картата на сайта съдържа списък на всички адреси от вашия сайт, които трябва да бъдат индексирани с ранг за важността, която вие им поставяте. Това помага на търсачките да прочетат правилно съдържанието на сайта ви без пропуски. 
  • Регистрация в търсачки – Няма никаква гаранция кога и дали вашият сайт ще бъде намерен от търсещите машини. С регистрацията в търсачките можете да извлечете ползите на най-известните търсачки и още над 100 световни и локални търсещи машини.
  • Ключови думи – Време е да опознаем нишата, в която работим. Може би за повечето хора е изненада, но ключовите думи всъщност имат ключово значение. Както беше споменато и по-горе, анализирането кои са ключовите думи, които ни интересуват и които са важни за нас е първа, основна и постоянна стъпка в оптимизацията.
Съдържание
  • Тук сме вече в същинския етап от оптимизацията. Златното правило е, че се пише съдържание за потребителите, а не за търсещите машини. Всичко се случва от само себе си, стига предлаганото съдържание да задържа вниманието на читателя, за му носи полза и удоволствие.
  • Уникалност на съдържанието – Това е важна, но често подценявана стъпка. Уникалност на съдържанието в сайта означава, че не е желателно да копирате текстове от други източници. Създавайте текстовете си сами и експериментирайте със своята креативност. Разбира се, ако писането не ви се отдава, можете да се обърнете към агенция, предлагаща копирайтинг услуги. Ако търсите доверен партньор, Дигитална агенция SEOMAX специализирани SEO услуги в помощ на вашия бизнес.
  • Вътрешно SEO – Въпреки, че оптимизираме за потребителите, неминуемо се налага и оптимизиране за търсачките. Това означава, че трябва да настроите вътрешни връзки между различни статии, които биха били полезни за потребителя, да напишете правилното заглавие и метаописание. Да разположите по възможност таблици, графики, снимки, видео – всичко, което би задържало за по-дълго вниманието на читателя.

Вече знаете на какво да обръщате внимание и за какво да следите. С горните съвети лесно можете да направите първите си стъпки в ефективното SEO оптимизиране на вашия сайт. Резултатите няма да закъснеят.

Към началото