менталната аритметика

Формула на интелигентността при менталната аритметика

Логика плюс интуиция при менталната аритметика

Известно е, че лявото полукълбо е отговорно за логиката, рационалността и анализа, а дясното полукълбо е отговорно за образността, целостта, интуицията, фантазията и въображението. Съвременната образователна система, за разлика от менталната аритметика, обръща повече внимание на точните науки. Времето за танци, рисуване или възпроизвеждане на музика остава малко и се запълва в малките пролуки на времето. Но дори родителите да успеят да намерят средна позиция, възниква въпросът – как да се развие връзката между работата на двете полукълба, за да се увеличи максимално потенциалът на детето?

Програмата за обучение на метална аритметика е насочена към формиране на стабилни невронни връзки на лявото и дясното полукълбо. Според учителите именно този факт помага на хората да изберат най-ефективните решения и да постигнат успех в живота.

Плюсове и минуси на менталната математика

Най-очевидният резултат от обучението с ментална аритметика е възможността за извършване на шестцифрена аритметика за броени секунди. От друга страна е трудно да си представим защо едно дете може да се нуждае от това умение днес. Според педагозите по умствена математика бързата ментална математика е страничен ефект, а не цел.

Основната задача на обучението с ментална аритметика е да се постигне синергичен ефект от синхронната работа на двете полукълба на мозъка, което надминава ефекта от работата на всяко полукълбо поотделно. След това, заедно с математическите способности, детето ще развие:

1.постоянство

2.концентрация на вниманието

3.фотографска памет

4.въображение

5.креативно мислене

6. на обработка на информация

Освен, все пак някакви възрастови ограничения, няма никакви противопоказания за класове.

И все пак отзивите на родителите показват, че не при всички ученици се наблюдават подобрение в паметта и концентрацията, а при  някои деца възникват проблеми с решаването на елементарни логически задачи.

Да не забравяме важната истина, че всяко дете е уникално.

Менард е един от методите за развитие на интелигентността, който помага да се идентифицират и разкрият уникалните способности на детето. Детето се научава бързо да усвоява нова информация, да формулира мисли и да прави заключения.

Към началото