Умна ключалка

Умна ключалка за вашиия интелигентен дом

Какво е умна ключалка? Най-важните въпроси относно електронните брави на вратите

Умна ключалка? Напоследък все повече хора говорят за умни къщи и по-специално за мрежови брави. Но как всъщност работи една от тези интелигентни ключалки на вратите? Наистина ли трябва да сте технически съветник, за да разберете концепцията? В тази статия ще отговорим на най-важните въпроси, които хората задават за умните ключалки.

„Ключовият“ фактор: защита на вашия дом с помоща на умна ключалка

Хората понякога са скептични по отношение на идеята за интелигентен дом като цяло и в частност за интелигентни ключалки – все пак говорим за достъп до дома ни. Откакто хората станаха уседнали, ние търсим начини да подобрим домовете си. И така, ключът стана много важен, тъй като направи възможно защитата на дома си срещу натрапници.

Можете също така да видите колко важен е ключът от факта, че доскоро никога не е имало истинска алтернатива. Много малко идеи остават непроменени толкова дълго. Само най-съвременните методи за криптиране, като софтуера, използван в цифровите брави на вратите, вече могат да заменят традиционния ключ, като предлагат поне същото ниво на сигурност.

Достатъчно безопасна ли е умната брава управлявана чрез смартфон?

Как можете да сте сигурни, че използването на Smart Lock за заключване и отключване на вашата врата всъщност е сигурно? Когато заключвате и отключвате вратата си, това, което се случва, е, че малкият мотор, който завърта цилиндъра, е свързан към смартфона и дава командата чрез приложението.

Самото закрепване на цилиндъра не представлява риск за сигурността, тъй като повечето устройства са монтирани от вътрешната страна на вашата врата и не могат да се видят отвън. Като цяло не е възможно да се направи разлика между интелигентна врата и която и да е обикновена врата. Важната е връзката, комуникацията между вашия смартфон и устройството, прикрепено към цилиндъра на ключалката.

Склонни сме да смятаме, че нормалните ключове са сигурни, защото всеки е направен така, че да отговаря на определена ключалка. Но с цифровото заключване вашият смартфон е ключът. Но как можете да сте сигурни, че други смартфони не могат да управляват Smart Lock без ваше знание? Тук влиза процесът на криптиране. Като потребител вие определяте достъпа до електронната си ключалка на вратата, като свързвате смартфона си със Smart Lock. От този момент нататък комуникацията между двете устройства е криптирана по такъв начин, че да не може да бъде манипулирана от друг смартфон. По същия начин вашият смартфон няма да отговори на „заявки“ от нито един смартфон, освен вашия собствен. Това ниво на сигурност изисква наистина добър софтуер със силно защитена схема за криптиране.

Какво прави умната ключалка толкова интелигентна?

Цифровата ключалка на вратата е също толкова сигурна, колкото и конвенционалната ключалка, но ви предлага много повече възможности. Smart Lock също улеснява решаването на познатите ежедневни проблеми, използвайки магията на цифровизацията. С електронната брава вече не е необходимо да правите резервни ключове или да скривате ключове под постелката. Просто дайте разрешение за достъп под формата на цифров ключ на приятели, членове на семейството, хора, предоставящи услуги и др. С правилната добавка можете дори да управлявате дистанционно  електронната си брава.

Това е изключително полезно в толкова много ежедневни ситуации: Ако давате под наем квартира за почивка например, можете да си спестите тежката задача да предадете ключовете. Просто дайте на вашите гости разрешението си за супер сигурен достъп само за периода на резервацията. Цифровите ключове на вратата също са много полезни в сектора на грижите.

Към началото