Сървъри

Сървъри и какви видове са те?

Прокси сървъри

Те са посредник между потребители на локална мрежа и Интернет. Сървъри.Осигурява безопасен достъп до Интернет, предпазвайки от нежелан достъп отвън и, ако е необходимо, ограничавайки достъпа до определени ресурси за потребителите на локалната мрежа. Освен това той изпълнява редица други функции: отчитане и спестяване на трафик чрез компресиране на данни, кеширане, анонимизиране на достъпа.

Уеб сървър (сървър за уеб приложения)

Специално посветен компютър, който отговаря за достъпа до сайта на кампанията на потребителите на интернет, правилното и бързо показване на статични или динамични страници. Уеб сървърът е длъжен да осигури непрекъсната работа на интернет ресурса, като вземе предвид посещаемостта, да се противопостави на мрежовите атаки и да предотврати възможността за хакване. Колкото по-важно е даден уебсайт да играе в бизнес процес (например той осигурява комуникация с клиенти, е канал за продажби на продукти), толкова по-важен е този сървър за него. През последните години уеб сървър често се нарича не самата машина, а програма, която изпълнява горните функции.

Какви сървърни операционни системи съществуват?

Сървърните операционни системи трябва да бъдат разделени на Windows и Unix (Linux). Под Unix имаме предвид платени операционни системи, а под Linux имаме предвид безплатни. Коя ще изберете за себе си, зависи от решаваните задачи. Препоръчваме на нашите клиенти да изграждат следните типове сървъри на Linux: шлюз, прокси, dns сървър за имена, медиен сървър, файлов сървър, уеб сървър, пощенски сървър, сървър на база данни. А домейн контролерът, видео сървърът и терминалният сървър са на Windows. Ние предлагаме корпоративни клиенти унификация на решения – за изграждане на всички сървъри на операционната система Windows. В момента това е Microsoft Server 2008.

Защо може да се нуждаете от сървър?

Изброихме задачите, които сървърите изпълняват, така че въпросът трябва да бъде зададен по следния начин: Защо имате нужда от сървър? И изобщо нужен ли е той.

Към началото