Православни икони - история и значение

Православни икони – история и значение

Православни икони – история и значение

Какво представляват иконите на източноправославната църква? Накратко, те са специфични произведения на религиозното иконообразно изкуство (в повечето случаи са представени от картини, изобразяващи Исус Христос, Божията майка, светци, архангели, събития от църковната история, сцени от Библията, свещени предания и богословски концепции) които играят съществена роля в православната християнска вяра.

История

Първите религиозни икони, или по-скоро първите изображения с общи символи на християнско значение, датират от около 150 – 200 г. сл. Хр. Тези уникални антични икони са открити от археолози в катакомбите на Рим. Въпреки това, историята на религиозните икони се връща още по-далеч, тъй като много подобни изображения са открити и в Светия храм и някои синагоги в Йерусалим. Според църковната традиция, първата православна икона, изобразяваща Дева Мария и Христос, е нарисувана от евангелист Лука, автор на Книгата Деяния и Евангелието от Лука. Днес тя е известна като Владимирската Богородица и се намира в Третяковската галерия в Москва, Русия.

Значението на въплъщението

Иконите на източноправославната църква са може би най-важното твърдение за Божията природа. Факт е, че преди Исус Христос да дойде на земята като човек от плът и кръв, Бог не можеше да бъде изобразен. Така Неговото въплъщение в човешко същество даде на хората възможност да изобразят самия Бог. За днес православните икони на Исус Христос са още едно доказателство, че Той е станал един от нас.

Богословие

Ръчно рисуваните православни икони обикновено се наричат ​​„прозорци към небето“. Факт е, че се смята, че религиозните икони ни свързват с духовния свят. Те не само изобразяват свети личности или някои факти и сцени от Библията, но и разкриват духовната истина за изобразяващия обект чрез множество смислени символи, присъщи на религиозното иконообразно изкуство. Това е пряко свързано с традицията да се целуват православни икони. Това действие не е израз на любов към религиозната икона – то е израз на любов към изобразения свят човек.

Православните икони не са идоли

Както е написано по-горе, православните християни не се покланят на религиозни икони. Освен това те не се покланят на светиите. Това, което правят, е, че ги почитат и почитат, както и молят за техните молитви. Всяка любов, насочена към светиите, в крайна сметка е любов, насочена към Бога.

Унищожаване и реставрация на религиозни икони

Православни икони – история и значение. Първият период на иконоборството (унищожаването на религиозни икони и паметници) започва около 730 г. сл. Хр. Въпреки това, след Седмия вселенски събор, който се провежда в Никея през 787 г. сл. н. е., иконите са признати за съществени за християнската вяра благодарение на иконодулите, които защитава мястото на религиозните иконописи в Църквата и се бори срещу тези закони. Вторият период на иконоборството (813 – 843 г. сл. Хр.) завършва с Триумфа на Православието, когато религиозните икони са окончателно възстановени. Това събитие в момента се празнува в първата неделя на Великия пост всяка година.

В наши дни иконите на източноправославната църква все още са много важна част от православната християнска вяра. Те са наистина свещени образи, ненапразно наречени „прозорци в небето“. Ето защо, в Russian Icon, ние сме много горди да ви представим нашата уникална колекция от редки руски икони с музейно качество и други важни религиозни артефакти за продажба!

Към началото