Ползите от йога

Ползите от йога

Ползите от йога

Ползите от йога. Още нещо, изключително важно – заемайки определени пози, които в йога се наричат асани. Ние масажираме нежно вътрешните органи и стимулираме жлезите с вътрешна секреция.

Определените асани помагат (енергийно и физически) при изместване на тазовите органи. Правят възмножно възстановяването в следродилния период, спомагат за премахване на сексуалните разстройства. За подобряване на храносмилането и стимулиране на щитовидната жлеза.

Тук е мястото непременно да кажем и за гъвкавостта. Дори ако позите в началото Ви изглеждат  трудни и дори един Ваш обикновен наклон изобщо не изглежда като на снимките, изобразяващи тези асани, Вие сами ще забележите, че всеки път се оказва все по-добре и сега вече умеете и с много по-голяма лекота правите доста сложни асани. В допълнение към очевидните предимства ден селд ден ще придобиете грациозна походка и движенията Ви ще станат плавни и спокойни, увеличаването на гъвкавостта на тялото може да облекчи някои от неприятните симптоми, по-специално прекомерното натоварване на колянната става и лошата стойка. Последното, както се досещаме е причина за дегенеративни процеси и чувство за болка.

Други йога ползи

Друга съществена полза от йога практиката е, че тя повишава нивата на хемоглобина, броя на червените кръвни клетки и намалява вискозитета на кръвта, което е изключително важно за здравето, защото значително намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Съотношението между броя на кръвните клетки и ибема на кръвната плазма следва да е в правилно съотношение, от това зависи здравословното ни състояние. Йога е точното средство за хармонизация и баланс в този смисъл.

Йога помага да се отървете от още две заболявания на нашето време – това са стресът и депресията. Масажистите знаят, че стресът се натрупва предимно в зоната на шията и гръдната част на гръбначния стълб, в резултат на което се образуват мускулни скоби, тялото изразходва много енергия за поддържане на мускулите в напрегнато състояние. Резултатът е натрупване на умора.

Към началото