полезни закуски

Няколко полезни закуски за здравословен старт на деня

Полезни закуски за здравословен старт!

Въпреки всичко, което може би сте чували, закуската не е необходима за всички. Всъщност пропускането ѝ може да е по-подходящо от яденето на нездравословни храни още в началото на деня.

Но питателната, добре балансирана закуска може да ви даде енергия и да ви попречи да ядете твърде много през останалата част от деня. Ето някои от най-добрите храни, които можете да ядете сутрин.

Яйца

Яйцата са безспорно както полезни закуски, така и вкусни. Проучванията показват, че яденето им на закуска увеличава чувството за ситост, намалява приема на калории при следващото хранене и спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар и инсулина.

В едно проучване мъжете, които ядат яйца за закуска, се чувстват по-доволни и приемат по-малко калории през останалата част от деня, отколкото тези, които стартират деня си с тестено изделие.

Освен това, жълтъците съдържат лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти помагат за предотвратяване на очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата. Яйцата също така са един от най-добрите източници на холин – много важно хранително вещество за здравето на мозъка и черния дроб.

Макар и с високо съдържание на холестерол, яйцата не повишават нивата на лошия холестерол при повечето хора. А вкусни ястия с тези така полезни продукти можете да си поръчате тук: https://www.foodpanda.bg/.

Кисело мляко

Традиционното кисело мляко е кремообразно, вкусно и подхранващо. Доказано е, че протеинът в него намалява чувството на глад и има по-висок термичен ефект от мазнините или въглехидратите. А терминът „термичен ефект“ се отнася до увеличаване на скоростта на метаболизма, което се случва след хранене.

Киселото мляко и другите млечни продукти също могат да помогнат при контрола на теглото, защото повишават нивата на хормони, които насърчават ситостта, включително PYY и GLP-1. Нещо повече, пълномасленото кисело мляко съдържа конюгирана линолова киселина (CLA), което може да увеличи загубата на мазнини и да намали риска от рак на гърдата.

Някои видове кисело мляко са добри източници на пробиотици като Bifidobacteria, които помагат на червата ви да останат здрави.

Овесена каша

Овесените ядки са най-добрият избор за полезна закуска за любителите на зърнени култури. Направени са от смлян овес, който съдържа уникални фибри, наречени овесени бета-глюкани. Тези влакна имат много впечатляващи ползи за здравето, включително намален холестерол.

Нещо повече, овесеният бета-глюкан е вискозно влакно, което насърчава чувството за ситост. Едно проучване установява, че повишава нивата на хормона на пълнотата PYY и че по-високите дози имат най-голям ефект.

Овесът също е богат на антиоксиданти, които предпазват мастните им киселини от гранясване. Тези антиоксиданти могат също да са от полза за здравето на сърцето и да намалят кръвното налягане.

Имайте предвид, че една чаша (235 грама) варени овесени ядки съдържа само около 6 грама протеин, което няма да осигури предимствата на закуска с по-високо съдържание на протеини. За да увеличите съдържанието на протеини в овесена каша, я пригответе с мляко, вместо с вода, или добавете яйца или парче сирене.

Семена от чиа

Семената от чиа са изключително хранителни и един от най-добрите източници на фибри. Всъщност една унция (28 грама) семена от чиа осигурява впечатляващите 11 грама фибри на порция.

Нещо повече, част от фибрите в семената от чиа са вискозни влакна, които абсорбират водата, увеличавайки обема на храната, която се движи през храносмилателния тракт и ви помага да се чувствате сити и удовлетворени. В малко, 12-седмично проучване, хората с диабет, които ядат семена от чиа, усещат намален глад, заедно с подобрения в кръвната захар и кръвното налягане.

Семената от чиа са с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват клетките ви от нестабилни молекули, наречени свободни радикали, които се произвеждат по време на метаболизма и са доста вредни. В друго проучване на хора с диабет, семената от чиа намаляват възпалителния маркер CRP с 40%. Повишеното ниво на CRP е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Е, готови ли сте за една здравословна закуска?

Към началото