Лечението с прозрачни алайнери

Лечението с прозрачни алайнери

Лечението с прозрачни алайнери. 5 неща, които може да не знаете 1. Има различни марки

Лечението с прозрачни алайнери. За много хора лечението с ясни алайнери е синоним на Invisalign®. Това обаче е само една от марките на тези алайнери, достъпни за ортодонти в Австралия. Други популярни марки подравняващи средства включват Spark® и Clarity. В Orthodontics Australia ние не одобряваме никаква конкретна марка пред останалите. Тъй като ортодонтите ще работят с марката, която е най-подходяща за тяхната практика и пациенти. Познанията и клиничната експертиза на ортодонта са много по-важни от името на марката на алайнерите.

2. Може да имате нужда от допълнителни приставки към алайнерите

Може би най-привлекателният аспект на третирането с прозрачни алайнер е фактът, че за разлика от традиционните метални брекети, вашите кори за алайнер са прозрачни и минимално видими.

Въпреки това, някои движения на зъбите може да изискват използването на допълнителни приставки за завършване на лечението. Тези малки „копчета“ са ясни и са прикрепени към зъбите ви със зъбно лепило. Те работят, като придават на алайнера „дръжка“ или „точка на захващане“ върху зъба и следователно подобряват ефективността на алайнера.

Ако лечението Ви изисква използването на приставки, те ще бъдат добавени (и премахнати при завършване на лечението) от вашия ортодонт на редовните Ви срещи за преглед и може да бъдат леко видими, когато вашите прозрачни алайнери са на място.

3. Трябва да пиете само студени напитки

Ако сте от типа хора, които обичат да отпиват гореща чаша чай през целия ден, тогава имаме лоши новини за вас. Тъй като тези подравняващи елементи са направени от пластмаса, те могат да бъдат изкривени от горещи течности. Докато сте подложени на лечение, трябва да ограничите приема на горещо кафе и чай, за да защитите формата на вашите алайнери и да предотвратите оцветяването им.

Ако трябва да пиете кафе, трябва да махнете алайнера си, да го изпиете бързо и ако не можете да си миете зъбите след това, трябва поне да изплакнете със студена вода, преди да поставите тавите си обратно. В противен случай опитайте се да се придържате към обикновените стари студена вода през целия ден.

4. Ще трябва да си миете зъбите по-често

Често се препоръчва да си мием зъбите след всяко хранене, но повечето хора са склонни да се придържат само сутрин и вечер. Когато се подлагате на ортодонтско лечение, е особено важно да миете зъбите си след всяко хранене. С прозрачните подравняващи средства плаката и частиците храна могат да се задържат, което води до кухини и лош дъх.

Трябва да миете зъбите си всеки път, когато премахвате алайнерите, независимо дали става въпрос за лека закуска или пълно хранене. В резултат на това ще откриете, че не само ще миете зъбите си повече през целия ден, но може да намалите някои от безсмислените закуски, на които всички ставаме жертва! Друга потенциална полза от ортодонтското лечение!

5. Може да има период на прецизиране

Понякога може да имате няколко „палави“ зъба, които не са се движили напълно, както би трябвало да имат по време на нормалния курс на лечението с алайнер. След планирания курс на лечение, може да Ви бъдат дадени някои допълнителни фини елайнери. За да насърчите тези палави зъби в правилната им позиция – усъвършенстването не винаги е необходимо, всичко зависи от това как вашите зъби са реагирали на лечението.

Независимо от броя на алайнерите, които сте използвали по време на лечението. Вашият ортодонт ще ви даде окончателни сменяеми ретейнери, които да носите (обикновено всяка вечер), за да помогнете на зъбите си да запазят новата си позиция.

Към началото