Колко дълго издържа огнезащитната боя

Колко дълго издържа огнезащитната боя

Колко дълго издържа огнезащитната боя

Какво е огнезащитна боя?

Огнезащитната боя е предназначена да спре разпространението на пламъка и огъня върху дадена повърхност чрез освобождаване на газ, овлажняващ пламъка, след като боята стане гореща. Подходяща е както за вътрешна, така и за външна стомана и трябва да бъде напълно тествана на пожар спрямо британските стандарти за безопасност BS 476.

От съществено значение е да се използва огнезащитната боя в определени зони като хотели, училища или други обществени сгради, за да се гарантира, че всички съответни закони и законодателство се спазват.

Колко дълго издържа огнезащитната боя?

Продължителността на живота на огнезащитната боя е различна за всяка марка и нейния вид. Например, срокът на годност е около 12-15 месеца.

Как действа огнеустойчивата боя?

Огнезащитната боя повишава устойчивостта на боядисаната основа към деформация и забавя излагането на огън. Покритието на препарата покрива напр. стоманените конструкции при температура 200-250 градуса по Целзий се превръщат в компактна пяна, която намалява топлинния поток в даден материал и по този начин забавя повишаването на температурата и загубата на неговите носещи свойства. Следователно набъбващото покритие е изолационен слой, осигуряващ огнеустойчивост на стоманени греди и колони.

Как да нанесете огнезащитна боя?

Ето препоръчителните стъпки за нанасяне на огнеупорна боя:

Подготовка на повърхността; Стоманената конструкция, която трябва да бъде покрита с огнеупорна боя, трябва да бъде грундирана с антикорозионен грунд, подходящ за предвидената среда на сградата и нанесен съгласно спецификацията на производителя (с изключения, че дебелината на сухия филм не надвишава 100 микрона и че термопластични, битумни или не се използват покрития от хлориран каучук). Ако стоманата е била поцинкована или покрита с богат на цинк грунд, трябва да се нанесе подходящо покритие.

Методи за приложение на огнезащитната боя

 Огнезащитната боя може да се нанася с четка, валяк или пръскане. Огнезащитната боя трябва да се нанася само върху суха, защитена конструкционна стомана, където температурата на повърхността и околната среда е 5°C или по-висока, и трябва да се поддържа по време на нанасяне и периоди на сушене. Относителната влажност трябва да бъде под 80% през целия период на нанасяне и сушене.

Обща безопасност: Препоръчваме да се спазват нормалните предпазни мерки за работа и вентилация за бои на разтворител/водна основа по време на нанасяне на огнезащитни бои.

Към началото