Най-добрите съвети за бюджетни коли под наем.

Най-добрите съвети за бюджетни коли под наем

Дестинация за пътуване

Преди да решите да наемете кола, първият въпрос ще бъде вашата дестинация за пътуване. Ако планирате кратко пътуване или бягство през уикенда в големи градове като Лондон, Рим, Прага, Амстердам и т.н., ние изобщо не препоръчваме да наемате кола. Помислете разумно за всяка дестинация и проверете дали има добър обществен транспорт.

Ако ще прекарате една седмица в Майорка или Сардиния, които са и двата острова, определено препоръчваме да наемете кола поради факта, че общественият транспорт не е много надежден.

Наемането на кола в Сардиния например също ви дава допълнителна свобода да откривате и изследвате красиви плажове, които трябва да оцените с кола и обикновено да ходите пеша до плажа.

коли под наем
колите под наем

Наемете кола предварително

Уверете се, че сте резервирали кола предварително, особено ако пътувате по време на европейския пиков летен сезон през юли и август. Обикновено търсим кола под наем поне месец предварително, за да сме сигурни, че можем да намерим най-добрата сделка за нашето пътуване.

Повечето от големите компании за коли под наем предлагат отстъпки през годината, така че ако планирате пътуването си предварително, можете да резервирате колата си със страхотна отстъпка и да спестите малко пари. Освен това, най-вероятно ще има по-големи количества коли, които можете да наемете.

Място за вземане и връщане

Повечето от големите компании за коли под наем предлагат възможността да вземете колата от едно място и да я оставите в друга държава. Съгласни сме, че понякога има смисъл, ако например пътувате из Европа и не искате да се връщате на първоначалната точка.

Тъй като ви даваме най-добрите си съвети за бюджетни коли под наем, обикновено няма да препоръчаме тази опция и винаги има допълнителна такса за тази услуга. Тя може да варира от 70 EUR до 1000 EUR или повече в зависимост от условията и таксите на компаниите за коли под наем.

Най-добре е винаги да проверявате уебсайта за коли под наем за по-конкретна информация, в случай че решите да оставите колата в друга държава.

колите за наем
Кола под наем от летището/гарата или в града

Има много дискусии кога е по-добре да вземете колата на летището, гарата или в центъра на града.

Наемането на кола от летището или жп гарата ви дава голяма гъвкавост с работното време (обикновено работи до 23:00 ч.), по-голям обем коли и удобното местоположение, когато пристигате директно на летището или жп гарата. Винаги избираме тази опция, тъй като е най-удобна за нас и ни дава тази гъвкавост, когато пристигаме късно, за да оставим колата.

Сега дискусията е кой вариант всъщност е по-евтин. Направихме сравнение на цените чрез AutoEurope, когато търсихме коли под наем в Сардиния и, честно казано, нямаше разлика в цената.

Предлагаме ви да сравните двете опции, когато търсите кола под наем в Европа и да видите дали има разлика в цената, когато промените мястото за вземане.

Ежедневни котировки срещу седмични котировки

Правилото е колкото по-дълго наемате, толкова по-малко ще ви струва на ден. Когато търсите седмични оферти за 7 дни наем на кола, може да разберете, че е по-евтино от наемането на кола за един уикенд.

Такси за преминаване на границата

Повечето от договорите за коли под наем включват допълнителна такса, ако карате техните коли в определени страни. Шофирането в страните от ЕС обикновено се покрива от таксата за наем, но можете да бъдете таксувани допълнително, ако шофирате в или между някои от страните извън ЕС. Винаги е по-добре да проверите до коя държава можете да шофирате, за да сте сигурни, че няма да получите голяма такса в края на пътуването си.

Тази допълнителна такса за шофиране до друга държава също е свързана с автомобилната застраховка. Когато пътувахме от Испания до Франция за нашето ски пътуване, трябваше да платим около 70 EUR допълнителна такса за застраховка, която да бъде покрита извън Испания.

Застраховка за кола под наем

Както бе споменато по-горе, ако нямате кредитна карта, пак можете да наемете кола, но със застраховка с пълно покритие. Тъй като най-често наемаме кола с дебитна карта, винаги плащаме пълната застраховка. За нас беше удобно, тъй като не трябваше да проверяваме колата за повреди или драскотини и просто се наслаждавахме на пътуването.

В днешно време повечето хора имат кредитна карта, която ви дава по-голяма гъвкавост да наемете кола с която и да е компания в Европа. Ако имате кредитна карта VISA, през повечето време тя предоставя застраховка за щети от сблъсък, така че не е нужно да плащате допълнително.

Наистина е ваш избор дали искате да платите допълнителна автомобилна застраховка или просто да го остави

те на споразумението с вашата кредитна карта, което може да е по-удобно и по-евтино за вас.

Вземете пълен и върнете пълен резервоар

Когато наемате кола, вероятно ще видите две различни опции, вземете пълна и върнете празна или вземете пълна и върнете пълна.

Определено препоръчваме втория вариант, вземете пълен и върнете пълен. Тази опция винаги е по-евтина, тъй като компанията за коли под наем не начислява допълнителна такса за пълнене на резервоара ви за гориво при връщане на колата. Така че, ако върнете колата с празен резервоар, компанията ще ви таксува за зареждане на резервоара + такса, която може да бъде около 20-50 EUR допълнително.

Допълнителен съвет: Преди да започнете да шофирате, не забравяйте да проверите местната бензиностанция, за да знаете къде можете да заредите гориво на връщане.

Неограничени километри

Следващото нещо, на което трябва да внимавате, е условието за неограничени/ограничени километри.

Понякога не осъзнавате, че има ограничение от километри на ден, така че не забравяйте да прочетете внимателно условията. Да наемете кола с ограничени километри на ден винаги е по-евтино, отколкото с неограничени километри, така че е лесно да направите грешка.

За по-дълго пътуване винаги препоръчваме неограничени километри, тъй като не е нужно да мислите за това и просто се наслаждавайте на пътуването.

Често задавани въпроси

Да наемем ли кола предварително?

Отговор: Уверете се, че сте резервирали кола предварително, особено ако пътувате по време на европейския пиков летен сезон през юли и август.

От къде се взима колата под наем?

Отговор: Повечето от големите компании за коли под наем предлагат възможността да вземете колата от едно място и да я оставите в друга държава.

Къде се връща колата под наем?

Отговор: Най-добрият вариант и без допълнителна такса е колата да се върне от мястото на нейното взимане

Има ли такси за преминаване на граница?

Отговор: Повечето от договорите за коли под наем включват допълнителна такса, ако карате техните коли в определени страни.

Към началото