Кои са най-популярните американски президенти

Кои са най-популярните американски президенти?

Кои са най-популярните американски президенти?

Кои са най-популярните американски президенти? Откакто са основани преди повече от 220 години, Съединените щати са виждали много американски президенти да идват и да си отиват – повече разбери в статията. В тази с ще разгледаме интересни факти за едни от най-известните мъже, управлявали Америка.

  Джордж Вашингтон (1789-1797)

  Роденият във Вирджиния политик Джордж Вашингтон заема специално място в американската история, защото всичко започва с него на 30 април 1789 г. На този ден той е първият президент на САЩ, който полага клетва.

Преди това Вашингтон води тринадесетте северноамерикански колонии до победа срещу британската колониална сила в Американската война за независимост (1775-1783) като главнокомандващ на континенталната армия. След войната той е и един от делегатите на конституционната конвенция, които подписват новата конституция. Следователно Вашингтон е почитан като един от бащите основатели на Съединените щати.

В осемгодишното си управление от 1789 до 1797 г., безпартийният Вашингтон провежда политика на неутралитет и се опитва да посредничи между двете основни партии в парламента..Федералистите и демократичните републиканци. Той също така определя стандарти за всички следващи президентства, например, като се отказва от трети мандат през 1797 г. – конвенция, която надделява и дори става закон през 1951 г.

Ейбрахам Линкълн (1861-1865)

Един от най-известните президенти в историята на САЩ несъмнено е Ейбрахам Линкълн. Защото американците свързват името му с премахването на робството. Роден в Кентъки, синът на беден фермер е избран за 16-и президент на САЩ на 6 ноември 1860 г. Четиригодишният му мандат от 1861 до 1865 г. обаче е засенчен от Гражданската война в Америка между северните и южните щати. Изборът на непоколебимия противник на робството Линкълн е използван от робовладелските южни щати, за да напусне Съюза преди инаугурацията му на 4 март 1861 г.

Тъй като северняците, преди всичко Линкълн, считат отделянето на юга за противоконституционно и искат да запазят Съюза на американските държави със сила на оръжие, ако е необходимо, гражданската война изглежда неизбежна. Когато тя всъщност избухва през април 1861 г., това обаче не пречи на Линкълн да провъзгласи премахването на робството на 22 септември 1862 г.

  През 1864 г. Линкълн е окончателно утвърден на поста си за още четири години, но той не вижда края на втория си мандат: На 14 април 1865 г. – само няколко дни след като Южната армия се предава – Линкълн е застрелян. Това прави Линкълн първият американски президент, убит по време на мандата си.

Франклин Д. Рузвелт (1933-1945)

  Мандатът на 32-ия президент на САЩ Франклин Д. Рузвелт продължава над дванадесет години, от март 1933 г. до април 1945 г. Това го прави единственият президент в историята на САЩ, който е заемал ролята на държавен глава повече от два мандата. Ако Рузвелт не беше неочаквано починал от мозъчен кръвоизлив няколко месеца след третото си преизбиране през ноември 1944 г., той щеше да ръководи съдбата на страната за четвърти мандат.

Демократичният политик полага клетва като президент на 4 март 1933 г., след като успява да надделее на изборите на 8 декември 1932 г. срещу своя републикански конкурент – действащия президент Хърбърт Х. Хувър.

Изборната победа на Рузвелт е особено благоприятствана от факта, че Хувър не успява да се пребори с опустошителните ефекти на Голямата депресия върху американската икономика по време на четиригодишния си мандат от 1929 г.. Но това, което Хувър не постига, Рузвелт успява да направи, благодарение на своята държавна интервенционистка икономическа и социална политика – известна като „Новата сделка“.

  По време на Втората световна война Рузвелт се откроява като безстрашен лидер, особено когато влизането на Америка във войната става неизбежно след нападението над Пърл Харбър през декември 1941 г. Под ръководството на Рузвелт САЩ най-накрая се превръща в супер сила.

Към началото