Кога е най-добре да отидете на почивка в Португалия? 

Кога е най-добре да отидете на почивка в Португалия? 

Кога е най-добре да отидете на почивка в Португалия? Основният поток от туристи заема Португалия от средата на май до края на септември. През тези месеци страната е особено топла и суха, което се оценява както от любителите на екскурзиите, така и от почитателите на плажната ваканция. Дневната температура е +23…+28 °C, през нощта – около +16 °C, така че си струва да носите пуловери и панталони. Зимите в Португалия са меки, но дъждовни, +12…+17 °C през деня, около +6 °C през нощта. 

Кога е най-добре да отидете на почивка в Португалия? 

Най-горещите места през лятото са Лисабон и Фуншал. Най-топлата вода е край южното крайбрежие на Мадейра и Фаро. В северната част на страната дори през лятото е по-хладно. 

Мадейра открива плувния сезон: най-смелите плуват тук от края на април до декември. Можете да сърфирате през цялата година, но май-септември е по-подходящ за начинаещи, а октомври, ноември и април са по-подходящи за професионалисти. 

На португалското крайбрежие има много плажни зони. Пясъчните се намират на  Лисабонската Ривиера и Алгарве, каменистите – главно в Мадейра. Много от тях са заобиколени от скали с причудлива форма, „наточени” от силните ветрове. Това са плажовете Сао Рафаел в района на Албуфейра, Пол до Мар в Мадейра и Мариня в Карвоеро. Интересен е и Odeceixe в провинция Алгарве – тук, между коритото на реката и океана, лежи цял пясъчен остров, който потъва под водата по време на наводненията. 

Проблемът с много от португалските плажове е, че не са подходящи за плуване: вълните на Атлантическия океан пречат. Многоцветните знамена сигнализират за опасност: червено – „плуването е забранено“, жълто – „бъдете внимателни“, зелено – „чувствайте се свободни да влизате във водата“. Може би затова хората предимно правят слънчеви бани тук, много от тях голи. Нудизмът е популярен тук. 

Пълни плажове, оборудвани с всичко необходимо, си струва да търсите в градчето Каркавелуш, близо до Лисабон и Фаро, в Мадейра – това са плажовете на Формоза и Машико. Ако искате необичайна почивка, Мадейра също има плажове с вулканичен пясък и комплекса Doca do Cavacas от естествени басейни с лава, където дори деца могат да плуват без страх. И хората идват в Алентехо, за да се отпуснат на пясъчния речен плаж – водата тук е по-топла, отколкото в океана, и няма вълни. 

Към началото