Килими от естествени материали

Килими от естествени материали

Килими от естествени материали

Най-скъпите и луксозни килими, като правило, са ръчно изработени. Те отстъпват на следващите по издръжливост, но превъзхождат по почти всички други характеристики. Всяка година те са все по-малко популярни и причината за това е: високата им цена, това, че те изискват повече грижи, ограниченият избор, а истината е, че синтетичните материали са почти толкова добри, колкото и тактилните.

Частично синтетичните (± 20 – 30% синтетика)

Те са най-често срещани поради тяхната трайност, производителност и достъпност. Поради синтетичните нишки тактилните усещания може да са по-малко приятни, но цената е много по-ниска, по-малко податлива на износване и външно по нищо не отстъпва. През последните години синтетиката по отношение на качествените характеристики (външно и на допир) може да бъде много подобна на естествените материали и изборът пада върху този тип килими. Те са също толкова топли, здрави и издръжливи.

Всички видове килими се изработват по два начина: ръчно и с помощта на автоматизирани машини.

Ръчно изработената е най-ценният и скъп начин за изработване на елитни модели килими. Като правило се използват само естествени материали с най-високо качество. Удивително е, но цената на персийските и иранските продукти може да достигне $ 1000 на метър, в Китай тя може да бъде закупена само за $ 800.

Машината е най-разпространеният производствен метод. Съвременните технологии и инженерни решения могат да намалят времето и разходите за производство до минимум. Поради използването на синтетични конци те са по-достъпни и по-трайни.

Килими от естествени материали. Килими с къс и дълъг косъм

Напълно синтетичните килими са най-евтините и издръжливи, идеални за чести посещения (като коридора и хола).

Метод на изтъкаване на различните видове килими

Такива с къс или дълъг косъм видове килими се изработват както ръчно, така и машинно, съответно от естествени и синтетични материали.

Килимите с къс косъм са по-лесни за производство, тъй като по правило участват само две нишки (надлъжна и напречна).

Към началото