Как се осъществяват клиничните изследвания

Как се осъществяват клиничните изследвания

За това как се осъществяват клиничните изследвания

Истинските лекарства преминават през голяма серия тестове, преди да стигнат до аптеките или болниците. Според специалисти пълният път на ново лекарство преди навлизането на пазара може да отнеме 7-8 години и този процес струва повече от 4 милиарда долара.

Освен това от всички вещества, които са били кандидати за ролята на лекарство в самото начало, по-малко от един процент ще достигне финалната линия, тоест пазара.

МЦ Конвекс, адрес: София, ул. Синанишко езеро 11 А, 1680, телефон за връзка с нас: 

+359 2 986 3109.

Изследвания върху животни

В самото начало изследователите определят по какъв механизъм бъдещото лекарство може да се справи с болестта. Например, ако говорим за вирус, тогава един от възможните начини е да блокира размножаването му в тялото на един от етапите. Знаейки как работи даден вирус, химиците синтезират хиляди различни химични съединения, които теоретично биха могли да попречат на неговото размножаване. Изследователите тестват всяко от тези съединения и как химически взаимодействат с молекулите, необходими за размножаването на вируса. Веществата, които са се показали добре, преминават към следващия етап.

Тук изследователите проверяват как тези вещества се държат в отделни живи клетки или тъкани, относително казано, в епруветка. На този етап повечето от кандидатите за ролята на наркотици също изчезват.

Останалите се тестват върху лабораторни животни – мишки, зайци, прасета или други. Тук е важно да се разбере, че дори лекарството перфектно да блокира размножаването на вируса в клетъчната култура „in vitro“, това не означава, че утре може да лекува хората. Например при експерименти с животни може да се окаже, че е токсичен, тоест такова „лечение“ ще навреди повече от самата болест и дори може да убие. Благодарение на експерименти върху животни се определя какви дози от дадено вещество могат да имат терапевтичен ефект и в какви количества е опасно.

Клинични изследвания на новосъздадени лекарствени продукти и ваксини

Как се осъществяват клиничните изследвания. Клиничните изследвания се провеждат с хора, които се явяват доброволци и се състоят от четири последователни фази.

Към началото