Какъв вид цимент да изберете

Какъв вид цимент да изберете за изграждането на основата?

Какъв вид цимент да изберете? Когато купувате цимент, трябва да обърнете внимание на неговата опаковка, върху която освен маркировка трябва да се посочи производителят и датата на производство. Ако няма такава информация, е необходимо да проверите качеството на материала, като почукате върху торбата – не трябва да има усещане, че е от камък. Струва си да проверите преди всичко ъглите на опаковката, те не трябва да се вкаменяват.

Какъв вид цимент да изберете за изграждането на основата?

След като отворите торбата с цимент и откриете вътре сив или зеленикав прах, хомогенен по състав, който лесно се събужда през пръстите ви, можете да кажете със 100% сигурност, че циментът е пресен и с високо качество. Наличието на малко количество бучки предполага, че той малко „лежи“. Ако бучките се разпаднат при леко въздействие върху тях, тогава този материал може да се използва, но ако се разпаднат трудно, циментът се е развалил и е неподходящ за употреба.

Силата на цимента се обозначава с буквен индекс „M“, последван от допълнително съкращение: d0 – без добавки, d20 – с 20% примеси. Сортовете със специализирано предназначение са обозначени отделно, но рядко се използват при наливане на основи. Когато се определя кой цимент е най-подходящ за основата, се вземат предвид бъдещото натоварване, наличието на сутерен и почвените условия.

Препоръчително е да изберете:

1. Цимент М200 – при изливане на основата за сглобяеми панелни конструкции.

2. Цимент M250, M300 – за основата на дървена къща.

3. Цимент M350–M400 – за тухлени сгради. Това е минимално допустимата степен, подходяща за изграждане на сгради с мазе, фундамент на баня и за обекти върху глинести почви.

Освен това можете да се запознаете с нюансите на избора на марка бетон за основата на частна къща.

4. Цимент Портланд цимент M400 d0 – при смесване на бетон за изливане на основата на частна къща, независимо от броя на етажите на обекта с движеща се почва или високо ниво на подпочвени води.

5. Цимент PTS M400 d20 – за същите конструкции, но с по-ниски изисквания за замръзване и водоустойчивост. Тази марка цимент се препоръчва да изберете за подготовка на основи и изграждане на малки сгради.

Към началото