Какво представляват суперхраните

Какво представляват суперхраните?

Плодовете остават в процес на изследване и нямат доказателства, че осигуряват ползи за здравето, които са различни от другите пресни плодове. Какво представляват суперхраните? По-специално, боровинките не са особено богати на хранителни вещества (характеристика на суперхраните); те имат умерено съдържание само на три основни хранителни вещества: витамин С, витамин К и манган.

Във връзка с това през 2007 г. Европейският съюз забрани да бъдат продавани храни под названието „суперхрани“, освен ако не са придружени от конкретни научни доказателства, подкрепени от достоверни научни изследвания.

Какво представляват суперхраните и защо трябва те да бъдат добавяни към ежедневното ни меню?

Годжи бери, гуарана, спирулина, физалис, кейл, акай, семена от чиа, ядки, боровинки, конопени семена, сьомга и други суперхрани за перфектна кожа, здрава и гъста коса, перфектно тяло и силен имунитет.

Суперхраните са определени видове храни с висока концентрация на хранителни вещества.

Те съдържат големи дози витамини и минерали, които предпазват организма от болести, спомагат за воденето на здравословен начин на живот и водят до дълголетие. Трябва обаче да запомните, че ключът към здравословното хранене е да се консумират разнообразни питателни храни в правилните количества. Някои суперхрани съдържат антиоксиданти, за които изследователите смятат, че предотвратяват рака, както и здравословни мазнини и фибри, които се борят със сърдечните заболявания, които намаляват риска от диабет и подобряват храносмилането.

Какво представлява суперхраната Боровинки

Боровинките са сред топ 5 на суперхраните, защото са богати на витамини, разтворими фибри и флавоноиди. Същите елементи обаче се намират в други горски плодове, като ягоди и червени боровинки.

Ето и малко история:

Отглеждането на боровинки започва едва през 20-ти век. На север, в Сибир боровинките се използват широко за лечение на различни заболявания. В същото време в Централна Европа все още не толкова много хора знаят за чудесните им свойства.

Какви са ползите: През 2013 г. е публикувана статия в списание Circulation. Нейният автор пише, че високото съдържание на флавоноиди в боровинките намалява риска от сърдечни заболявания при млади жени. Боровинките укрепват и стените на кръвоносните съдове, регулират метаболизма в организма и се борят с високото кръвно налягане. Ценни, здравословни, суперхрана.

Към началото