Какво е застрахователна измама

Какво е застрахователна измама и как да не станете жертва на измама?

Какво е застрахователна измама и как да не станете жертва на измама? Фразата „Застрахователна измама“ се използва по-често, когато говорим за измама от страна на застрахования – в случаите, когато клиентът на застрахователната компания се опитва да получи незаконно пари. Но клиентите, които искат да се застраховат или вече са го направили, също могат да се сблъскат с измама или нечестност на застрахователната компания.

Какво е застрахователна измама и как да не станете жертва на измама?

Това е действителен проблем за политиките на OSAGO. Например човек си е купил кола и е отишъл да я регистрира. По пътя срещнал улични агенти и веднага му била издадена застраховка ГО, полица на безкрайно изгодна цена. Изглеждало като добро спестяване. Формално формата на такава полица е реална, но в застрахователните компании е посочена като невалидна (загубена). И един клиент може да се вози с тази застрахователна полица цяла година и да не разбере, че е купил менте. Проблемите ще започнат в случай, ако настъпи застрахователно събитие. Няма да можете да поправите колата или да получите пари по тази застрахователна полица.

Измама със застрахователните полици онлайн

Можете да сключите застрахователна полица онлайн за повечето видове застраховки. Това е удобно, спестява време и най-важното е да не попаднете на фалшива (фишинг) страница, която дублира сайта на истинска застрахователна компания. Затова внимателно проверявайте страницата, на която планирате да закупите полица. Уверете се, че това е официалният уебсайт на компанията: обърнете внимание на адреса в адресната лента на браузъра, на иконата за защитена връзка или нейната липса.

Наложена застраховка

Това не е чиста измама, а по-скоро нечестност на някои застрахователи и кредитни организации. Възползват се от факта, че хората не четат договора, не се задълбават в това, което подписват. По закон банката не може да изисква застраховка от вас при издаване на заем. Той е длъжен да предложи опция за незастрахован заем (но в този случай лихвеният процент по незастрахования кредит ще бъде по-висок).

Към началото