Какви са предимствата на системите за сградна автоматизация?

Какви са предимствата на системите за сградна автоматизация?

Какви са предимствата на системите за сградна автоматизация?

Какви са предимствата на системите за сградна автоматизация? Благодарение на съвременните технологии, системите за сградна автоматизация предлагат все повече предимства и широки възможности за собствениците на офис сгради, търговски обекти, фабрики и т.н. Ако и вие обмисляте подобна възможност, вероятно първият въпрос, който ще се появи в главата ви, е дали наистина си струва да направите тази инвестиция. За да ви помогнем да вземете информирано решение, в следващите редове ще обобщим накратко как работят системите за сградна автоматизация, като ще обърнем внимание на техните основни предимства.

Как работят системите за сградна автоматизация?

Както името им подсказва, това са IT базирани системи,  която се инсталират в сградите, с цел управление и мониторинг на различни техни системи. В това число могат да се включат отопление, вентилация, видеонаблюдение, сигурност, енергийна и противопожарна система и много други. 

Внедряването на системи за сградна автоматизация добива все по-голяма популярност през последните години. Причината се крие най-вече в ключовите предимства, които те предоставят. Според статистически данни около 9% от световната енергия се контролира от системи за управление на сгради, а в бъдеще се очаква този процент да нарасне още повече.

  • Спестете от разходи за електроенергия

Разходите за електроенергия непрекъснато растат. Добре проектираната архитектура на системата за сградна автоматизация може да доведе до икономии на енергия с до 30%, както и до по-ниски изисквания за поддръжка. Чудите се как?

Системите за сградна автоматизация ви позволяват да следите и контролирате цялостната консумация на електричество, използвано за отопление, охлаждане, осветление, вентилация и т.н. в сградата. С информацията, която получавате в реално време, имате възможност бързо да отговорите на промените в електрическото потребление и да анализирате консумацията на ток в различни периоди.

Повишена сигурност и безопасност на обитателите

Още едно сериозно предимство, което системите за сградна автоматизация могат да предоставят, това е повишената сигурност и безопасност на обитателите. Контролът на достъпа на сгради и асансьори може да ви помогне да насочите преходния трафик и персонала през вашата сграда. Да отворите пътища за евакуация по време на извънредни ситуации и да откажете достъп до зони с ограничен достъп. 

Също така, системите за сградна автоматизация могат да предложат ранно известяване за дим и пожар, предотвратявайки възникването на сериозни инциденти. Не на последно място, инсталирането на камери за видеонаблюдение ще позволи на мениджърите на сградата да наблюдават и контролират сигурността в реално време, намалявайки възможността от проникване на нежелани субекти в сградата.

  • Удобство и гъвкавост

Системата за управление на сграда свързва всички мрежи във вашата сграда в една автоматизирана система. Това позволява на мениджърите да наблюдават и анализират данни и да имат достъп и да контролират всяка област от вашата структура или собственост от едно централизирано място или извън обекта чрез облачна технология. В крайна сметка тази централизирана, лесна за ползване система улеснява управлението на вашата сграда. Най-хубавото е, че тя може да бъде персонализирана и адаптирана към вашите нужди, докато те се развиват.

  • Намалени оперативни разходи

Всички предимства означават, че системата за сградна автоматизация може да увеличи оперативната ефективност на вашия бизнес. Чрез създаването на добре оптимизирана среда можете да увеличите производителността на персонала и да намалите разходите за експлоатация и поддръжка на вашата сграда.

Ако искате да се възползвате от тези предимства и да изградите система за сградна автоматизация, която да отговаря на вашите нужди и изисквания, доверете се на Comicon. Компанията има дългогодишен опит в сферата и предлага на своите клиенти висококачествени и модерни решения. За повече информация посетете Comicon.bg.

Към началото