История на бягащата пътека

История на бягащата пътека

Съвременна история на бягащата пътека

В края на 60-те години беше представена първата в света серийно произведена домашна бягаща пътека. Тя била изобретена от машинен инженер Уилям Стауб. Вдъхновението на Staub идва от аеробиката, книга на д-р Кенет Купър, бивш полковник от ВВС. Книгата на д-р Купър използва базова система за измерване и подобряване на сърдечно-съдовата форма. Като начин за борба със заседналото поведение и бездействие, той също се застъпи за бягане поне осем минути на ден, пет пъти седмично.

История на бягащата пътека. Staub построи прототипна бягаща пътека PaceMaster 600 и я изпрати на д-р Купър за одобрение. Виждайки огромната възможност за бягаща пътека в дома, д-р Купър се ангажира да финансира машината чрез своята компания. Това от своя страна помогна на Staub да намери масова аудитория.

До 80-те години продава 2000 бягащи пътеки годишно, а до средата на 90-те продажбите достигат значителен 35 000 бройки годишно. Иновациите в технологията на бягащата пътека продължиха със стабилни темпове, но фокусът беше изместен към комфорта и използваемостта.

През 1991 г. една от най-популярните марки за фитнес оборудване в света, Life Fitness, произвежда първата си бягаща пътека. След като прекара няколко десетилетия, фокусирайки се върху велоергометри. Разполага с патентована система за поглъщане на удари и въпреки че отнема седмица за сглобяване, задвижва Life Fitness на съвсем нов пазар.

Съвременна употреба и поглед към бъдещето

Въпреки че основната технология на бягащата пътека не се е променила драстично през последните времена, може би най-големият напредък идва от допълнителните функции. Life Fitness бяха първите, които въведоха сензорна конзола за бягащи пътеки през 2003 г.. По-късно добавиха iPod / iPhone свързаност. Много други водещи марки продължават да бъдат иновативни по отношение на интегрираната технология, с вградени телевизори, по-безпроблемна свързаност на интелигентни устройства. Както и виртуални състезателни изживявания и персонализирани планове за упражнения, базирани на дължината на крачка и ритъма на потребителя.

Днес компаниите, иноваторите и изследователите изглежда са съсредоточени върху постепенни подобрения. Както и добавени функции, а не върху промени на едро във формата и функцията на бягащата пътека.

Изследователи от държавния университет в Охайо са разработили бягаща пътека, която автоматично регулира скоростта в зависимост от позицията на бегача. Използвайки сонар, бягащата пътека първо идентифицира къде на колана е бегачът. След това, ако бегачът се придвижи напред, скоростта ще се увеличи. Предсказуемо, ако се върнат назад, скоростта съответно ще намалее. С прототип, вече завършен, доцент Стивън Девор се надява да изведе този продукт на пазара.

Може би в другия край на иновационната скала е Peloton, стартираща компания за домашен фитнес. Тя след значителна сума на инвестицията сега струва над 1 милиард долара. Преди това Peloton пуснаха интернет свързан мотоциклет, който се продава на дребно за 2000 долара. На неотдавнашен CES (по-рано Consumer Electronics Show) те представиха най-новото си творение Peloton Tread, бягаща пътека за 3995 долара.

Колкото и да е прекомерна цената, Tread може да се похвали със съраунд звук, ремъчен ремък. А също и с 32-инчов екран, който наподобява повече от Apple Mac. Куката на протектора е, че бягащата пътека е само един от компонентите на тренировка за цяло тяло. Водени от поръчкови упражнения, предавани на екрана. Участникът в упражнението може да започне на самата бягаща пътека с джогинг или спринтове и след това да премине към подложка за упражнения за телесно тегло или упражнения за съпротива.

На близо 4000 долара той не е предназначен за масово използване в домашни условия, но това не означава, че съществуващите компании не могат да произведат нещо подобно, по-достъпно и може би дори по-добро в бъдеще.

Заключение

От римската бягаща пътечка до наказателната мелница, под някаква или друга форма, бягащата пътека съществува от I век. Този основен фитнес еволюира от конструктивен инструмент, метод на наказание, медицински апарат чак до онова оборудване за упражнения, което всички познаваме, обичаме и мразим.

Иновациите в съвременните бягащи пътеки обикновено се фокусират повече върху подобренията на качеството на живот и по-малко върху промените на форм-фактора на едро. Не е ясно дали в бъдеще ще има някакви големи промени в дизайна на бягащата пътека, но едно е сигурно, многоредовото подреждане на пътеките във фитнес залите и здравните клубове по света не е вероятно да се промени скоро.

Към началото