Изолираме тавана с помощта на каменна вата

Изолираме тавана с помощта на каменна вата

Изолираме тавана с помощта на каменна вата. Между гредите обикновено се поставя топлоизолационен слой, първо лист от влаго и ветроустойчива мембрана с висока пропускливост. Такова платно се превръща в пречка за проникването на влага в топлоизолатора, което означава, че запазва изолационните качества на изолационния материал и предотвратява гниенето и корозията на елементите на покривната конструкция.

Изолираме тавана с помощта на каменна вата

Върху мембраната се поставят летви, след което се монтира покривното покритие. Изолацията се поставя между гредите, към дъното или краищата на които е прикрепена парна бариера. Това ви позволява да предпазите материала от влага. След това се закрепват прътите, които ще служат като основа за окончателната облицовка.

Изолация на пода

Топлоизолационният материал каменна вата се използва и за подова изолация в жилищни помещения. Изолацията се извършва по два основни метода.

Един от методите включва поставяне на изолационен слой между трупите, монтирани върху бетонния под на стъпки от 60 см. Върху трупите се полага слой пароизолация, а отгоре се монтира непрекъсната настилка за основното покритие.

При втория метод се поставя топлоизолационен слой каменна вата между подовата плоча и „плаващата замазка“. За този метод топлоизолаторът трябва да има добра якост, т.е. каменната вата да издържа на различни натоварвания без деформация.

Първият етап от работата по подовата изолация с каменна вата е демонтирането на конструкцията до тавана. След това върху почистената и подравнена повърхност се полагат твърди изолационни плочи, които се покриват с полиетилен. След това се прави замазка и се полага телена мрежа. За да не се напука замазката и да издържи на различни температурни промени, по-добре е да се изключи взаимодействието й със стената, например да се постави слой от полиетилен или страни около периметъра на помещението. След това се полага настилката. Такава конструкция може да издържи значителни натоварвания, например теглото на пиано или електрическа печка.

Обобщавайки, е необходимо да се подчертаят редица важни предимства на използването на каменната вата.

Към началото