За емоционална интелигентност

ЗА емоционалната интелигентност


Нека бъдем ЗА емоционалната интелигентност.
Били ли сте прекъснати с неподходящи забележки и случвало ли се е намесата им да усложнила дадената ситуация в общуването?

На всеки му се е случвало да бъде прекъснат с неподходящи забележки. На всеки му се е случвало поради неизказани очаквания връзката му само да се влошава и никой да не може да определи каква е причината. Всички тези проблемни ситуации ни карат да бъдем ЗА емоционалната интелигентност. Когато неразбирането на намеренията и настроенията, емоционалното състояние и мотивация правят простото общуване напрегнато, негативно или дори грубо. Какво влияе преди всичко емоционалната интелигентност?

– Самосъзнание –
Чувствайки се в еуфория или депресия, неразумно безпокойство или много специфична загриженост, човек с висок еквалайзер разбира какво се случва с него и как се нарича. Той е в състояние да различи безпокойството от гнева или паниката и спонтанната нежна радост от интензивната емоционална близост. Осъзнавайки чувствата си, той е в състояние да се дистанцира от тях. Може да не задълбава в разрушителни и ефирни мисли. Например, тя няма да сбърка лесното влюбване с голяма любов и любопитната перспектива като основна цел на живота. Въз основа на емоциите той ще прави дългосрочни планове, при които смяната на настроението или новите събития в живота като цяло няма да променят значително вектора на неговото развитие.

Това изобщо не означава тъп живот без впечатления, в който човек не може да бъде импулсивен. По-скоро това е дълбоко познание за това как да реагираме на конкретни емоции. Например, не продължавайте безплодни спорове, когато всички страни в конфликта са на ръба. Не поемането на твърде много отговорности в състояние на еуфория. Не се страхувайте да признаете пред себе си в грозни чувства и да поемете отговорност за тях. Не правете добро на другите без тяхното искане. Тези „не” идват от лични негативни преживявания и често се коригират автоматично след няколко гафа – просто отнема време, за да разберем връзката между нашите чувства, емоции и всички последващи от тях действия.

Към началото