Защо имате нужда от смяна на горивен филтър?

Защо имате нужда от смяна на горивен филтър?

Защо имате нужда от смяна на горивен филтър? С много години шофиране и стотици зареждания на бензиностанции, резервоарът за газ събира значително количество отломки и утайки, които идват от резервоарите за съхранение на гориво на бензиностанциите.

Защо имате нужда от смяна на горивен филтър?

Горивните филтри в превозните средства предотвратяват навлизането на замърсители от горивната система в двигателя, предпазвайки го от сериозни повреди. Горивото преминава през горивния филтър и улавя всички остатъци, преди горивото да бъде транспортирано до двигателя. С течение на времето горивният филтър се запушва с мръсотия и частици. Смяната на горивния филтър гарантира правилната работа на автомобила и помага за предотвратяване на повреда, която може да доведе до значителни ремонти.

Забележка: Много по-нови превозни средства нямат годен за обслужване горивен филтър, тъй като той е интегриран в модула на горивната помпа в резервоара за газ. Проверете при сертифициран техник, за да определите как е проектирано вашето превозно средство.

Симптоми на лош горивен филтър

Когато горивните филтри започнат да запушват горивния поток, налягането намалява, подобно на запушена артерия в телата ни, което води до недостиг на гориво. Когато настъпи недостиг на гориво, това води до много различни симптоми, включително:

  • Трудно стартиране
  • Неправилно запалване на двигателя
  • Намалена мощност
  • Груб празен ход
  • Проверете дали лампата на двигателя свети

Важно е, ако се появи някой от тези симптоми, автомобилът ви да бъде правилно диагностициран, за да сте сигурни, че основният проблем е отстранен правилно.

Какъв е процесът за смяна на горивен филтър?

При повечето превозни средства с работещ горивен филтър много от тях са прикрепени към рамката близо до резервоара за гориво или под капака, монтирани на защитната стена и в горивопровода. За да завършите процеса, наложително е ключът да бъде изваден от запалването и предпазителят или релето на горивната помпа да се издърпа, за да се гарантира, че горивната помпа не се включва. Оттам с помощта на специални инструменти филтърът се отстранява и подменя.

Някои автомобили с дизелови двигатели имат два горивни филтъра. Единият е монтиран на рамата, а другият е разположен в двигателното отделение. Горивният филтър в двигателното отделение често се нарича сепаратор гориво-вода. В резервоарите за гориво постоянно се образува конденз, което води до вода в горивната система. Филтрите в рамките на тази система имат кутия с капак, който се отстранява, позволявайки подмяната на филтърния материал.

Към началото