Възстановяване след Covid -19

Възстановяване след Covid-19 – как да се справим с ежедневните дейности?

Възстановяване след Covid-19 – как да се справим с ежедневните дейности?

Възстановяване след Covid-19 – как да се справим с ежедневните дейности? Защо говорим за ежедневни дейности?

Когато се възстановявате от COVID-19, може да изпитвате симптоми като умора и задух или промени в настроението и мисленето. Тези симптоми са чести след заболяване. Може да откриете, че тези симптоми влияят върху способността Ви да изпълнявате ежедневни дейности, като измиване и обличане и извършване на задачи из дома. Обикновено, простите дейности може да изглеждат като упорита работа и може да почувствате, че имате по-малко енергия от обикновено.

Намирам нормалните си дейности по -трудни от обикновено. Какво мога да направя?

Има много прости неща, които можете да направите, за да си помогнете. Достатъчният сън и грижите за доброто хранене ще помогнат. Важно е да пестите енергия, когато изпълнявате ежедневните си задачи, за да сте сигурни, че имате достатъчно енергия през целия ден. Опитайте се да следвате принципа на 3 P – темпо, планиране и приоритизиране – за да спестите енергия, когато се занимавате с ежедневните си дейности.

Какъв е принципът на 3те (темпо, план и приоритет) и как той ще помогне?

  • Темпо

Дайте си разрешение да забавите темпото. Не очаквайте да можете да правите всичко наведнъж или със същото темпо, което сте били преди боледуването. Направете по-малко, отколкото си мислите, че можете.

Разделете дейностите на по-малки задачи и ги разпределете през целия ден. Ще се възстановите по-бързо, ако работите върху задача, докато не сте уморени, а не напълно изтощени.

Планирайте почивки между дейности. Почивката е ключът към зареждането на енергията Ви.

  • План

Погледнете дейностите, които обикновено правите ежедневно и седмично. Разработете план за равномерното им разпределение през седмицата.

Помислете кои дейности Ви намират за най-уморителни и не забравяйте да ги разпределите, като между тях има достатъчно време за почивка.

Не се опитвайте да изпълнявате няколко дейности наведнъж. Това ще изтощи енергията Ви и ще трябва повече време за възстановяване след това.

Ако установите, че енергията Ви е по-ниска или концентрацията е по-трудна в определени часове на деня, планирайте да избягвате уморителните дейности.

  • Приоритети

Уверете се, че имате баланс между необходимите задачи, но и неща, които трябва да направите, като измиване и обличане и неща, които искате да правите за забавление и наслада.

Към началото