Атрактивни детски килими

Атрактивни детски килими

Как се произвеждат детските килимчета

Съвременните технологии ще позволят да се произвеждат детски килими с различни нива и вид на косъм, разкроени релефни килими, модерни днес рошави килими, килими-изтривалки и много, много други видове килими и килими. Машинно изработените килими за деца обикновено се създават по два начина. Или на тъкани станове, или на автоматизирани машини за тъфтинг. Тъканите детски килими са малко по-скъпи и това се дължи на факта, че купчината и основата в тях са едно цяло (сякаш свързани с възли).

Това позволява на килима да ни служи десетилетия. Освен това трябва да се отбележи, че дизайните на детски тъкани килими, като правило, са по-разнообразни и сложни в тяхното изпълнение в сравнение с тъфтинг килими и килими. С помощта на метода на туфтинг се произвеждат предимно т. нар. ритмични рапортни детски килими с прост непретенциозен модел. Доста лесно е визуално да се разграничи този продукт от тъканите килими – на обратната страна те винаги имат залепена подложка (изкуствен филц, изкуствена юта или текстил). Тафтинговите детски килими са изложени повече на силна влага и служат малко по-малко от тъканите.

 Съвети от специалисти относно килим за детска стая

Атрактивни детски килими. При избора на детски  килим се ръководете преди всичко от следните критерии: размер, дизайн и цена. Както показва практиката, тези индикатори в крайна сметка се оказват ключови при вземане на решение за покупка, всички останали избледняват на заден план. 

Относно вида на косъма на килимчето

Според вида на купчина всички килими за деца могат да бъдат разделени на следните групи:

 – килими с разцепен куп;

– килими с примка;

– малко по-рядко се срещат детски килими с комбинирана купчина (изрязани и примчени едновременно).

 Най-често срещаните и използвани детски килими  са разделени. И това не е изненадващо, защото разделената купчина позволява на килима да бъде по-мек и да има по-ясно проследен разнообразен модел. Височината на купчината обикновено варира от 7 до 12 мм. По-редки са детските килими с т. нар. велурен куп (3-5 мм) и рошавите килими (20-60 мм). Използването на средна височина на купчина от производителите се дължи на чисто практически причини – тези килими се почистват по-лесно и е малко вероятно в купчината им да се загуби някакъв опасен за бебето предмет. Loop pile има едно неоспоримо предимство – с времето се набръчква по-малко и килимът може да изглежда абсолютно същият като нов след няколко години. Използването на комбинирана купчина позволява да се получи великолепен необичаен дизайн.

Към началото